2011. június 16., csütörtök

Előadáson voltunk...nagyon hasznos volt!

Nos már egy ideje megbeszéltük h ezen a szerdán a suliba lesz egy alap előadás. Reméltem h nem oylanokat hallok amiket már vagy huszmillószor.
Hát egy csomó új és nagyon hasznos odlgot mondtak el de kezdem az elején.
Nagyon korán vagy fél órával elöbb odaértünk és beszélgettünk az egyik oktatóval. Totóról, Hunorról, sorrendről és a terrierekről. Sőt emlékszik arra h én agizni szeretnék :D
Nah most pedig az előadásról. Először a kutya származásáról volt szó és ilyen olyan vislekedési és ösztönös külömbségek ileltve hasonlóságok a farkassal.
Aztán h mi a tiszteletlenség pl ha nem jön be, megharap, levizel. Hol rontja el először za emebr és hoygan lehet a pozíciókat rendezni a falkán belüll. Nem is falak család hisz a falkában van egy vezető akinek midnenki behódol, a kutyák már inkább családban élnek, ehhez alkalmazkodtak de bizonyos zsintig fel kell nőnünk a falkavezér szerepéhez.
Hogyan rendezhetjük a viszonyokat? vannak nagyon egyszerü módjai amiket tényleg még nem mondott nekem senki. Először is az egy dolog h te vagy a falkavezér. De mennyire? te vagy az egyes és a kutya a kettes? hát az még nem elég nagy távolság. Te vagy az egyes és a kuyta mondjuk a 15-ös? nah az már bőven jó. Mivel meg kell lennie egy távolságnak a kuyta ileltve gazdi közt hogy midne úgy működjön ahhogy annak működnie kell.
Első módsze az 5 perces tréning. Hazaérkezéskor nem kezdjük el ölelgetni a kuytát hanem bevonulunk a házba és várunk kb 5 percet kimegyünk ha megitn ugrál megint viszsa öt perc amíg le nem nyugszik és kakor jöhet a simi
A második a zsemélyes tér kijelölése. Bármekkora teret kijelölhetsz magad körül amit a személyes tereddé nyilvánítasz és ebből a kutyát kiküldöd ha kérés nélkül tolakodik be. Ez a terület változhat. De nem szabad átmennie engedelemsségi feladatba ez csupán ösztönkezelés. Akkor jó ha a kutya nem is megy be a területre vagy ha bemegy egy apró "morágs" elég h kimenjen. Ez nem orntja a kapcsolatot köztetek hanem éppen hogy építi.
A harmadik a kajáltatás. Ez egy picit bonyolultabb szóval nem biztos h jól le tudom irni. Lényegében az h ha leteszed a kajástálat mindenféle vezényszó élkül ne álljon neki a kuyta enni. Amíg a tiédnek van nyilvánítva addig ne próbálja meg elvenni tőled. lehet gesztusevést is h a kezedben van ropi vagy keksz és úgy teszel mintha a tálból ennél majd befejezted és odaengeded a kutyát h a "maradékot" megegye.
A negyedik a kapus. A kapusat kell utoljára hagyni. ezt midneki ismerheti. Kimész a kapun a kuyta csak az engedélyedre mehet ki. De itt sem szabad h engedelmességibe menjen át a marad,ül és különféle vezényszókkal. Ha kimegy engedély nélkül akkor erőteljesen vissza kell küldeni.
A lényeg h a odlgok ne midnig az engedelmességi és egyéb tanítás körül forogjanak hanem ösztönkezelés. Mint a laza pórázas séta.
Ha valamit roszsul magyaráztam el elnézést még nekem is emésztgetnem kell a dolgokat. Midnesetre a szmélyes tereset, és a gesztusevést ki fogjuk próbálni Hunorral hiszen uygan alattam áll a rangsorunkban de úgy érzem h nem eléggé hisz behívásnál nem mindig jön.
Egy utolsó végső megoldás is van még a kötődés tréning. Ez eléggé bonyolult dolog és csak végső esteben kell elővenni. Ezt sajnos nem tudom elmagyarázni a kajáltatással függ össze de zsámomra is elég kusza és nem akarom h totális baromságokat irjak.
Remélem ez utóbbira nekünk nem lesz szükségünk. Bár könynen letesztelhetem ha egy helyen el van engedve,elbújok és megkeres. Akkor nem kell..ha nem keres akkor baj van. Pedig véleményem szerint nem keresne.... mivel ha le van engedve nem igazán figyeli h ott vagyok-e még...
Lényegében szombaton megkérdezek pár dolgot.
jah beosztottak minket csapatokba én az A1-be kerültem a kevsébé rézékeny kutyákhoz. Kedvenc olasz vizslánkal Vilivel egy csapatba aminek nagyon örültem..de a bc is a miénkba van ha jól emlékszem :S Mint egy nem kerülhetem el örök életemben őket így szembenézek a dologgal. Szabadon semmi gond nincs de pórézon :S....
fény derült rá h több gond van a Huncival mind gondoltam de valahogy meg még sem. Ezt bonyolult lenne elmagyarázni. Talán az  néhány területen rosszab mint gondoltam néhányon meg tök okés a kutya.
Hát csak szombaton talizok vele kutyasull elött. Jövő héten elkezdjük ezeket a tréningeket és adidgra kiderül h kell-e kötődés tréning.
Más
Fény derült arar h Hunor nem feltétlenül mögém sorolt be a falkában hanem a másik kettő mögé és azért viselkedik úgy hoyg ha a Bundi vagy a Totó is ott van. Mindegyikkel egyenként meg kell csinálni a személyes tereset és akkor elvileg majd rendeződik a dolog. De az oktatónak is volt ilyen gondja régebben.

2 megjegyzés:

  1. Szia! Köszi, hogy ilyen részletesen leírtad az előadást, tényleg hasznos, bár a Fennel-könyvek és Cesar Millan nagyjából ezeket tanítják. Ami igazán hasznos infó volt számomra, hogy nem engedelmességi feladatok formájában kell mindezt megtanítani, hanem ösztönkezeléssel.
    Az utolsó bekezdésedet kifejtenéd nekem egy kicsit jobban?:) Pl. hogy miből látod, hogy Hunor Bundi és Totó mögé helyezi magát a rangsorban, és nem közvetlenül mögéd? Illetve az ilyesmin hogy is kell változtatni?
    A kötődési tréning nem az, hogy sétálások alkalmával kapja a kaját, ha visszajön? Ha visszajön kaja, ha nem, nincs kaja, szóval elmarad pár hétig a hagyományos reggeli/vacsi adása.

    VálaszTörlés