2015. december 25., péntek

Do as I do 2. lecke és Nagycenk

Sziasztok!
A háttérben már nagyban készül a 2015 év végi blog, már csak az angol részét kell megírnom meg egy montázst összeállítanom és kapjátok is a jövő hét folyamán, de előbb az elmaradt bejegyzést írnám meg :D
Lassan haladunk a Do as i do első lépésével, mondhatni csiga lassúsággal de volt pár apró lépés, amiért megírhatom, hogy 2. lecke.
A harmadik feladat egy tárgy lábbal való érintése lett, először dobozon, de igazából nagyjából majdnem minden kezem ügyébbe tárgyal próbálgatom a dolgot. Dobozzal elsőre ment a „csináld” parancsra, aztán egy kicsit elbizonytalanodott és azóta hol megy hol nem annyira. Közben van, hogy megkerüli, vagy csak odamegy és fölé sunyul, de tudja, hogy valamit csinálni kéne :D
A fekszik még mindig nem megy, ellenben helyette lehajol, bár szó-mi-szó- a hajolásra jobban hasonlít amit csinálok, mint a fekvésre :D
A forog viszont megy, szépen. Bár nem tudom eldönteni, hogy csak átvezettem más parancsra vagy tényleg érti, de utánoz vele, bár van, hogy fekvés helyett is azt nyomatja.
Igazából sokszor kihagyok vele egy vagy két napot, hogy ülepedjen a dolog, és úgy néz ki így tudunk apró lépésekkel haladni.
Ami a tanult és tudott dolgokat illeti: a csomó dobás kész, a fordított kukucs is elkülönült a szlalomtól, szóval lényegében kész. A heelworkben már megyünk több lépést előre, fordulunk is, bár egyenlőre csak belül, kívül nem. Közbe közbe meglazul de egyébként szinte nekem támaszkodva megy, ami nála hatalmas szó de úgy tűnik szép lassan ez is összeáll.
Közben megtanult hajolban kushadni. Vagyis hát összekötöttem és jobban kitartja, mint a sima hajolt. Hogy ez annak köszönhető-e hogy fitnesslabdázunk, vagy másnak, azt nem tudom megmondani, mindenesetre örülök.
Kitört a nagy karácsony előtti szabadság, és bár az első napjai Huni nélkül teltek el – helyette Bütyökkel voltunk vadászni – utána azért belehúztam.
Hétfőn Joyékkal mentünk el egyet sétálni és fotózni az új nyakörvben amit a BloomDogDesign-től nyertem az egyik játékon. Imádjuk, nagyon szép és nagyon jól áll Huninak. Kértem pár videófelvételt is az újonnan készülő videómhoz, Joy mindenáron játszani akart Hunival, de ő rá volt feszülve arra, hogy lát-e valamit mozogni a horizonton a ködben.
Szóval végre sétáltunk egyet együtt.
Következő nap lovagolni voltam, szerdán pedig elmentünk Dórival és Dobbi-val Nagycenkre. Sissy a fiatalabbik lova most ott van, a kastély lovardájában. Gyönyörű régies hely, külön atmoszférával. Huni nagyon élvezte, hogy jönnek-mennek az emberek, lovak. Fotóztam Dóriékat a kastély parkjában, aztán Hunit a kastély előtt. Sétáltunk egyet, megmutatta a helyet aztán mivel szabad volt a fedeles, bementünk. A következő volt a menetrend: Huni szabadlábon több kör full sprint, miután megnézte, hogy nem-e tud kimenni a kijáraton. Aztán gyakoroltam vele egy kicsit és mit ne mondjak: pörgött rendesen de pontos volt. Nagyon szépen dolgozott.
Aztán Sissy volt szabadlábon aki mindig oda akart jönni Hunihoz, aki erre ugatással reagált, a ló megfordult bakolt egyet és ment tovább. Szóval hergelőset játszott. Utána miután huni picit lenyugodott mehetett még pár kört, de ő inkább Sissy körüli homok-drift pályára állt, hogy: na most miért nem játszunk? Sissy csendesen állt, nem csinált semmit Huni szuicid hajlamaira, de nem is engedtem volna el úgy, hogy tudom, hogy a ló nem szereti, ha kutya futkos körülötte. A szájjártatáson kívül nem csinált semmit az agárgyerek, és első-második hívásra simán le lehetett hívni róla. De így hát jól kitikkadt és végigaludta a hazautat J
Talán a legjobb karácsonyi ajándék volt neki egy kis sprintelgetés és ha jól alakul megyünk még oda gyakorolni J
Ami pedig az élménybeszámolót illeti:
Boldog Karácsonyt Kívánunk minen Hunorblog olvasónak!








HyGuys!
I’m now working at the 2015 year end blog, i only need to write the english part and do a montage and I could upload it next week J
We are really slowly going in the Do as I do method, step by step. That’s why I only now write a blog about the 2nd lesson.
The third cue is going to be stepping on a box with one foot, wich he did it for the very first time, i showed him. But he got a little bit confused afterwards, so he is now doing it about half of the time right.
The lay down still needs a loads of work, he is bowing not laying down, but its true that, what I show to him is more of a bow than a lay down :D
The spin is almost done, but I’m not sure he does it because I show to him, or just learnt a new cue for it, but he does it pretty good :D
Most of the time, I don’t do the do as i do with him for a day or two to have a little pause, and it seems like working.
As for the other things: the toy trowing is done, the opposite peakaboo is done and we are going a few steps and even turning in heelwork. He sometimes lose the contact for a few moments but he does it super good the other times so It looks like slowly its done.
Aaand for me its Before-Christmas break! After spending the weekend with Bütyök in a Hunting we went to a walk with Hunor, Joy and Emőke on Monday and with Dobbi and Dóri to Nagycenk on Wednesday. 
Sissy her younger horse is now at the castle stable wich is a gorgerous place with a classical style. I did a few shots from them, took a walk around and I could let Hunor off leash in the arena. He was so happy, he sprinted a few rounds than worked super good and fast for a few tricks.
Than we let Sissy of leash and she always trotted to us and wanted to play with Hunor than turned away, bucked and  cantered away :D
Than i let Hunor off leash for the last time alone, and what he did is to drift around Sissy while barking: why dont we plaaay? :D
I was a bit afraid but Dóri told me that Sissy does nothing with suicide Hunor and I could do a recall with him pretty easily. I think this was the greatest Christmas present for him and hopefully we can go there more often ;)
Merry Christmas to everyone!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése