2015. június 24., szerda

Bandázás újratöltve

Sziasztok!
Próbálok lépést tartani az eseményekkel, és a blogokkal, ami ahhoz vezet, hogy most kicsit unalmasabb vizekre evezünk, mint a bemutatók vagy a vadásznapok. Eléggé elfoglalt voltam mostanság, hol dolgoztam hétvégén, hol bemutatóztunk, hol mindkettő egyen belül, így túl zsúfolt volt nekem is, Hunornak meg pláne, ahhoz, hogy egy közös sétát szervezzünk. Már nem is tudom mikor volt utoljára, de már nagyon hiányzott. Így a szabad hétvégén, próbáltam szabad napot kérni, amit meg is kaptam szombatra. Amint tudtam el is indult a szervezés, de végül is vagy az idő, vagy a hirtelen szervezés miatt nem igazán jött össze nagyobb csapat, aminek azért egyik felem örül, így családiasabb volt a hangulat. Emőke és Joy a kemény mag persze nem maradhatott ki a túrából, velem együtt, ráadásként még Bütyibaba is itt volt egy hétvégére, szóval az idiotagár és az idiotvizsla jött velem. Jött István is Süti-tankkal, Judit Szofival illetve új taggal bővültünk Csipi személyében aki egy magyar agár lányka, akinek a gazdijával még a főteres bemutatón találkoztunk.
Ez elméletileg egy kánikula kutyatúra lett volna, de mivel félig esett és a pulóver is elkélt ezért „Nem annyira Kánikula Kutyatúra” lett az erdőben. A kutyák persze nagyon élvezték, s bár csak 3-4 km-ert mentünk ők gondoskodtak a saját lefuttatásukról, Hunor meg az ő edzéséről pórázon. Bütyök kicsit idióta volt, az agy nélküli kutya, de komolyan az az állat észveszelytő XD. Hívom és odamegy tök máshoz, vagy más hívja és odamegy hozzám, abszolút nulla a hangfelismerése, pedig azért ismer már. De hát vizsla :D
Következő kedden kimentünk Dórival terepre. Én gyalog, kutya nélkül fotózni, ő pedig Vándorháton. Huni nem tudott most jönni, de talán legközelebb tud. Lényeg, hogy Vándor picit idióta, nem köcsögül de jah, megvan az elképzelése a dolgokról és élvezte, hogy kivittük (értsd: Dia majdnem elesett, Vándi ugrott egyet a levegőbe, hogy jajdejó) na de miután kb 8 kilométert loholtam egy ló után-mellett-előtt elmentünk Hunival is egy 3-4re. A nagyfüvesen Dóri felvetette a behívósprint ötletét, én pedig belementem, mert ki akartam mindig is próbálni a nagyfüvesen. Aha. Huni egy darabig felém futott és volt olyan kegyes elkanyarodni majd elvágtázni a távolban. Jól van mondom,  akkor most ráérünk és megvárjuk. Igazából meglepően gyorsan feltűnt a látóhatáron, és látszott benne a szándék, hogy felém orientálódik. Aha. Egyszer csak megáll, integetek neki és hívom, néz felém. Szinte láttam, ahogy megrándult a válla! és folytatta a szaglászást. Hát tapsot a köcsögagárnak, bemutatta tudományát a Dórinak is. Na és nem azért köcsög mert agár, hanem mert ő az idiotagár Hunor aki Csakazértis :D. Lényeg a lényeg aztán óhajtott odajönni én meg óhajtottam megfogni. Tudom tudom: első behívás után nem fogjuk meg a kutyát. De ha egy agarad van, 20 óra van és tudod, hogy olyankor a vadászok már kint vannak, ha nem is ott ahol ti randalíroztok.  De legalább kifutotta magát és végül is „ügyes” volt.
Ami a tréninget illeti pedig, Fruzsi (dd bíró) felvetette a minap, hogy úgy tudok távmunkát építeni, hogy én a lépcső alján állok, Huni a lépcső tetején, a szobában, és úgy kérek tőle dolgokat. Nos ezt végre sikerült kipróbálni és egész jól működött, a lábkeresztezésen kívül, mert ott mindig lekushadt, de mondjuk azt így tanítottam, hogy én lejjebb álltam, szóval nopara.
A másik amit elkezdtem vele most komolyabban, a másik irányba körbetolatás, csak rá kellett jönnöm, hogy amíg nem tud a másik felemhez lábhoz igazodni, addig felesleges, így visszatértünk az alapokhoz. Az első gyakszi alkalmával rohadtul nem vágta mit akarok, de a másodiknál már elkezdte kapizsgálni. Ezzel majd a jobbra való oldalazását is fejlesztem, illetve ha meglesz a körülöttem körbetolatás másik verziója, akkor a hátrafelé lábszlalom alapja is le van fektetve. Egyik dolog következik a másikból J

Ma pedig agaras sétára mentünk a tározóhoz. Ez volt az első amit kifejezetten agarasra „hirdettünk” meg, annak okán, hogy Judittal karöltve létrehoztuk a vas megyei agarasok csoportját facebookon. Ott volt természetesen Hunor, Szofi, Kála, Csipi, Pipacs és két kakukk tojás: Kira és Sári. Ha jellemeznem kéne egy szóval akkor: gyorsak, voltak. De mondjuk ez történik, ha 5 agarat szabadjára engedsz :D. Szépen elfutkároztak, eljátszottak, jól kijöttek egymással. Nem voltak nagy elsodrások, Huni meg hozta az ő „járom a saját utam” és „köcsög vagyok” mivoltát azzal, hogy ő így nagyon nem vett részt a közös futásokban csak talán kétszer, amúgy azzal volt elfoglalva, hogy bemenjen a susnyásba, ásson, mászkáljon és szaglásszon vagy épp büdös dolgokba dörgölőzzön. De persze ő jófiú és jön ám, csak még ezt megnézi, még azt megszagolja, de alapvetően a látóhatáron belül maradt többnyire.
Remélhetőleg legközelebb még többen összejövünk :D 



________________________________________________

Hy everyone!

So I try to write blogs – again – regulary, in a quality that you, english people can enjoy too. I sometimes find it hard to write everything in two languages, but I’m getting used to it, the truth is that I’m lazy as hell :D. So please forgive me If I talk in a bit short sentences.
So here is a not really insteresting blog piece. First of all, I could organise a little walk with the gang at last. I was really busy lately especially on weekends: woking or displays or the two at the same time, so I didn’t had a time to invite our friends for a walk. But this time I could, I got a free day on last Saturday. Emőke and Joy, István and Süti,Judit and Sophie, Me and Bütyök and Hunor and Mária and Csipi our new gang members came. The weather was quite rainy but it stopped till we did our little trip in the forest. This supposted to be a „Dog-Days trip” but the weather was quite cool so it turned our to be a „Not really dog-days trip”. The dogs really enjoyed the trip especially Csipi, she was over the moon. Everyone was a good boy, Bütyök was a bit silly but thats normal for him. It was a 3-4 km long trip, so not so long, but the dogs – expect Hunor – ran a lot more.
It was sooo good I missed this soo much!
Than on Thuesday me and Dóri went out with her horse Vándor for a little photoshooting.riding. I was by foot but Hunor couldn’t come, so after about 8 km walking alongside of a horse I was silly enough to take Hunor fow a walk for about 4 kms. Dóri suggested that we could do a recall sprint in the big-grassy-field ( thats my „fantasy” name) Hunor ran a few meters towards me but than turned away an ran, ran ran. Oka well, lets wait for him about 20 minutes. Dóri had time, I had time, I know that he will come back we just have to wait. He showed up surpisingly fast. But he just sniffed all around at the horizont, He was just a little moving dot. But then I saw him stopping and looking where I was. I weaved and called him. I could se his shoulders moving saying „whatever” and than kept ont he sniffing. He is soooooo…..
So Dóri saw why Hunor is an asshole, its not because he is a greyhound but because he is who he is.
Few minutes later he came, I could grab him. I know I know: you shouldn’t grab your dog after the first recall but it was 20:00 and I was scared that he run away again, and the hunters see him.
And so about the training. One of the hungarian judges (Fruzsi) suggested that, i could build distance working by standing at the bottom of a stairs, and Hunor stadding at the top of it ( in a room) and so we tried out. It was quite good, expect he didn’t want to do the paw-crossing because he layed his head down all the time. But I was really satisfied for the first try.
The other thing we started is the back u pin the opposite direction as he knows. The problem is that he don’t have a heelwork on my other side, so its ab it difficult to giude him tom my other side, so I decided to teach him going to heel position ( back to the basics). At first He had no idea whatI wanted but for the second practising time he kind of started to. It will be good for sidewalk too because he can go really good to the left but its kind of „weak” to the right, so we are building two things at the same time.
And today we had a walk with just the sighthounds: Hunor, Kála, Sophie, Pipacs and the two others: Kira and Sári. W went to the lake nearby cause we could let them off leash there safely, cause there is the lake on one side and ont he other the river makes natural fence for the running machines. Hunor is still a…i don’t  even know what to say :D. But most of the time I could saw him, he just did his own things without listening to my recalls. The dogs were super speedy – this happens if you let 5 sighthounds off leash – they played a lot, ran a lot, they got along well.
I hope next time we could walk with even more „sticks” :D



You can watch every album and more on Hunor's facebook page: www.facebook.com/hunoragar

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése